大手前大学

乾 博

乾 博
氏名 乾 博(イヌイ ヒロシ)

INUI Hiroshi

学部 健康栄養学部
専攻 栄養学専攻
職名 教授
学位 農学博士
研究テーマ 分子栄養学食品機能学ビタミン学
コメント 食品中にはタンパク質や炭水化物などのいわゆる栄養素以外にもポリフェノール類など様々な成分(非栄養素)が含まれています。これらの成分のなかには、肥満や糖尿病、高血圧症などの生活習慣病の予防や改善に資するなどヒトの健康維持増進に有用なものがあります。このような成分について単離・同定するとともに、その作用メカニズムについて分子栄養学の観点から解明しています。
主な著書・論文 Caffeoylquinic acids from aronia juice inhibit both dipeptidyl peptidase IV and a-glucosidase activities. (共著) LWT Food Sci. Technol. 129, 109544.12 (2020).

Role of gut microbiota in sex- and diet-dependent metabolic disorders that lead to early mortality of androgen receptor-deficient male mice. (共著) Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 318, E525-E537 (2020).

Fetal androgen signaling defects affect pancreatic b-cell mass and function, leading to glucose intolerance in high-fat diet-fed male rats. (共著) Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 317, E731-E741 (2019).

S-Equol activates cAMP signaling at the plasma membrane of INS-1 pancreatic b-cells and protects against streptozotocin-induced hyperglycemia by increasing b-cell function in male mice. (共著) J. Nutr. 147, 1631-1639 (2017).

Mogrol derived from Siraitia grosvenorii Mogrosides suppresses 3T3-L1 adipocyte differentiation by reducing cAMP-response element-binding protein phosphorylation and increasing AMP-activated protein kinase phosphorylation. (共著) PLoS ONE 11, e0162252 (2017).
研究分野 理学・工学・建築農学・獣医・畜産・水産医学・歯科医学・薬学
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